VOORSTELLINGEN

Hij is er, onze nieuwe produktie. "Waarom? Daarom!" draait vanaf april 2014. De eerste voorstelling was in Adorp waar men zeer enthousiast reageerde.

"Waarom?" is ongetwijfeld één van de meest gestelde kindervragen. Deze voorstelling laat in een zestal scènes zien dat die vraag niet altijd makkelijk te beantwoorden is. Meneer Hekje, mevrouw Whatsapp en WaaromDan spelen deze voorstellin mét en voor de kinderen.
De tweede voorstelling vond plaats in Witteveen. Voor het vierde opeenvolgend jaar hebben we daar deze (voor deze locatie iets aangepaste) voorstelling gespeeld. Daarna mochten we weer de presentatie van de Bonte Avond op ons nemen. Het vorig jaar geïntroduceerde "Tirol, Tirol, Tirol tralala..." was blijkbaar goed aangekomen, want deze deinde nog over het terrein.
Kijk op de NIEUWSpagina wanneer we de voorstelling spelen. Voor foto's van de twee eerste voorstelling kun je hier (Adorp) en hier (Witteveen) klikken.


Voor de derde keer brachten de spelers van Theatergroep Opnieuw een bezoek aan Kinderkamp Witteveen. Dit jaar werd daar voor de dertigste keer een vakantiekamp georganiseerd voor kinderen uit de omgeving van Termunten, Woldendorp en omgeving.
De grote drijvende kracht hierachter, Lize Groothuis, kreeg deze avond een Koninklijke Onderscheiding (lid van de orde van Oranje Nassau). Hierna hebben we de Bonte Avond gepresenteerd die in het teken van "So You Think You Can Dance" stond. We hadden allemaal een dansact ingestudeerd en die voor de kinderen gepresenteerd.

Ter gelegenheid van de verjaardag van kok Bart hebben we het onuitwisbare lied "Tirol, Tirol, Tirol" in ieders hoofd achtergelaten. Bekijk hier de foto's van Henk Groothuis.

Opnieuw @ Witteveen


Na een lange periode van stilte waren we op zaterdag 22 juni 2013 weer aanwezig in Uithuizen. In het kader van de Rode Loper Dag met als thema "Vakantie" speelden we de voorstelling "Opnieuw op vakantie".

Vader Geert (Eric de Rover), moeder Grietje (Johanna Willems), dochter Thea (Lizanne Groeneweg) en Opa Derk (Henk Kerbof) zijn gestrand op de Blink in Uithuizen. Verdwaald, hopeloos verdwaald. Om de gemoederen even weer tot rust te brengen nemen ze een korte pauze. Maar niet voor iedereen.

Vele cliche's passeren de revue en ontlokken blikken van herkenning onder de toeschouwers. Twee maal hebben we de voorstelling gespeeld. Helaas waren de weergoden ons niet gunstig gezind.

Bekijk hier de foto's gemaakt door Miranda Hilberts.


Zaterdag 12 mei 2012 hebben we twee voorstellingen gegeven tijdens de Rode Loperdag in Uithuizen. Inhakend op het maritieme thema hebben we een korte voorstelling gemaakt onder de noemer "Opnieuw gaat voor anker".

De bemanning

De matrozen Janneke, Johanna en Henk gingen onder kundige leiding van Kaptein Eric aanleggen op de Blink voor Boekhandel Venema. Daar werd het muzikale verhaal uit de doeken gedaan hoe ze uiteindelijk in Uithuizen hebben aangelegd. Aan de hand van een eenvoudig verhaallijn werden er al improviserend een tweetal goed gewaardeerde voorstellingen gebracht. Van het publiek werd een actieve houding verwacht, en voor de kinderen zaten er leuke liedjes en een spelletje in.

Bekijk hier de foto's van de voorstelling. Onze dank gaat uit naar de fotograaf Sofia Jack Moudiou en het Doekegat Piratenkoor uit Uithuizermeeden die zeer enthousiast hun medewerking verleenden aan het slotnummer.


Dinsdag 1 mei 2012 hebben we de voorstelling "Twijstried" gespeeld. Theatergroep Opnieuw aangevuld met een vijftal Friends. Foto's van de voorstelling zijn hier te zien.

In 1996 hebben een groot aantal spelers van Theatergroep Opnieuw deze produktie al eens met veel plezier én succes gespeeld. Als toneelvereniging “Daipsters” werd met “Twijstried” deelgenomen aan een gemeentelijk eenakterfestival. De waardering van de jury had als gevolg dat de “Daipsters” samen met winnaars van andere eenakterfestivals “Twijstried” nogmaals mochten opvoeren tijdens de finale in het Prinsentheater in Groningen. Ook hier kreeg men lovende kritieken.

Niet alleen het publiek was onder de indruk, ook de spelers hebben altijd met gepaste trots teruggekeken op de voorstelling. Eind jaren negentig viel het doek voor de Daipsters, maar er is altijd contact gebleven tussen de spelers. Tijdens diverse culturele ontmoetingen werden vaak de Groninger liedjes uit “Twijstried” weer gezongen.

Ruim tien jaar later kwamen een aantal spelers weer bijeen, en toen bleek dat ze allemaal nog altijd dezelfde ideeën en dromen over toneel en theater hadden. Met de oprichting van Theatergroep Opnieuw willen ze aan deze ideeën en dromen een invulling geven. De eerste eigen produktie was de kindervoorstelling “Wat een poppenkast!”. En vanaf de oprichting van “Opnieuw” (eind 2009) is er altijd gesproken over het nogmaals spelen van “Twijstried”.

“Twijstried” is gemaakt op basis van waargebeurde verhalen van arbeiders die in de eerste helft van de vorige eeuw bij de boer werkten. In 1986 heeft Anneke Korte uit Ter Apel deze voorstelling geschreven als afstudeerproject voor de Theaterschool afdeling docent drama.

Er bestaan in Groningen veel verhalen over het onrecht dat de landarbeiders (en hun gezinnen) toen is aangedaan. De soms zeer schrijnende verhalen zijn aan elkaar geregen tot een voorstelling. Een voorstelling waarin de spelers het publiek laten voelen in welke onvoorstelbare situatie de arbeiders moesten leven. Waarin de grote kloof tussen arm en rijk duidelijk naar voren komt. Maar ook een voorstelling waarin de veerkracht van diezelfde arbeiders zorgt voor vrolijke en ontspannende momenten. Want ook in die - soms mensonterende - situaties wist men toch ook altijd wel een lichtpuntje te vinden. En waarin ook te zien is dat men in opstand komt als er grenzen overschreden worden.

De tekst is geschreven door Anneke Korte. Wel is er gebruik gemaakt van dichtregels van Willem de Merode en Simon van Wattum. De liedjes zijn oud Gronings, en het fabriekslied is gemaakt naar een lied van Hanns Eisler.

“Twijstried” wordt gespeeld door Aaltje Bogema, Lizanne Groeneweg, Marlies Kuiperij, Janneke Wiersum, Johanna Willems, Henk Kerbof, Leo Luten, Eric de Rover en Albert Wijbrands. De regie is in handen van Eric de Rover en Janneke Wiersum. De techniek wordt verzorgd door Pieter Oosting van Ratworks theatervormgeving.


Donderdag 26 mei 2011 hebben we op verzoek van Rita Pool (beheerder 't Schienvat in Kantens) onze medewerking verleent aan een Italiaanse avond.
Regelmatig organiseert ze een avond met als thema een bepaald land. Aan de hand van het thema maakt ze een heerlijk diner in de stijl van het betreffend land. Deze keer dus een overheerlijke Italiaanse maaltijd.

Haar vraag aan ons was of wij deze avond in de Italiaanse stijl de gasten konden vermaken. Dat leek ons een enorme uitdaging, en daar zijn we mee aan de slag gegaan.

Die Gorgonzola'sHet resultaat was dat we als "di famiglia Gorgonzola" aanwezig waren. Di Mama (Janneke Wiersum) en di Papa (Eric de Rover) hadden familie, vrienden en kennissen uitgenodigd. De reden was de slechte gezondheid van di Papa. Nog éénmaal wou hij met iedereen aan tafel. Ook zijn kinderen Giacomo Gorgonzola (Dick Stoppels), Giovanni Gorgonzola (Henk Kerbof) en Gina Gorgonzola (Johanna Willems) waren aanwezig. Uiteraard had zij ook haar vriend Mario Mozzarella (Pieter "de Rat" Oosting) meegenomen.

Maar zijn aanwezigheid werd niet op prijs gesteld door de Gorgonzola's. Hij werd er van verdacht slecht op het geld van di Papa uit te zijn. Giovanni "Joe Dolce" Gorgonzola

Om aan di Papa te laten zien hoeveel ze van hem hielden, deden ze allemaal een muzikale bijdrage aan de avond. Helaas, voordat het overheerlijke toetje (Tiramisu di Wichter) werd geserveerd, viel di Papa al dood neer.

Groot was de verrassing toen gastspeler Lizanne Groeneweg als een duveltje uit de levensgrote taart kwam om het testament voor te lezen.

Aan het eind van de avond was er voor de spelers een welverdiend applaus van de gasten. Hiermee kunnen we weer iets toevoegen aan onze cv; Theatergroep Opnieuw, wij spelen terwijl u dineert. Bekijk hier enkele foto's van de avond.


Op zaterdag 30 april 2011 was Theatergroep Opnieuw ook weer aanwezig op de Koninginnemarkt in het centrum in Uithuizen. De De drie tuinkabouters in actiespelers van Opnieuw deden mee als "Opnieuw doet Hollands". Speciaal voor deze middag hebben we zeer bijzondere en opvallende kostuums gemaakt. De 3 dames liepen als drie kunstwerken door het centrum, de drie heren improviseerden er als 3 tuinkabouters vrolijk op los. Vele positieve reacties kregen we van het talrijk aanwezige publiek. Foto's van deze middag vindt u hier.

 


Zaterdag 19 maart 2011 spelen we de poster-adorpvoorstelling"Wat een poppenkast!" inAdorp. Op uitnodiging van de Culturele Commissie Adorp spelen we de voorstelling om 14.30 uur in dorpshuis Artharpe.

Foto's van de voorstelling (gemaakt door Gert Hoekstra, Bedum) kun je hier bekijken. Meer foto's van de voorstelling zijn te zien op de website van de Culturele Commissie Adorp.

 


Woensdag 14 april hebben we de eerste voorstelling gehad. Lees het verslag uit de Ommelander Courant van donderdag 15 april door op de onderstaande afbeelding te klikken. Om foto's van de voorstelling te bekijken klikt u hier.

Recensie eerste voorstelling


Verslag Koninginnedag 2010

Op Koninginnedag stonden we met onze poppenkast in het centrum van Uithuizen. Al improviserend hebben we mét de kinderen enkele korte voorstellingen gemaakt. Zowel de kinderen als het publiek wisten dit te waarderen. Klik op de afbeelding om het verslag te lezen. Klik hier voor de foto's.

 


Theatergroep Opnieuw in de DingeWoensdagavond 2 juni was er een voorstelling tijdens de Avondzwemvierdaagse in het zwembad "de Dinge" in Uithuizen. Van 18.45 tot ca. 20.30 uur gaven we acte de présènce. Speciaal hiervoor had Dolf Veenstra van naai-atelier Veenstra uit Uithuizen een 5-tal geweldige outfits gemaakt. Foto's vind je hier (deel 1 en deel 2). De foto's zijn gemaakt door Miranda Hilbert, waarvoor onze dank.


Opnieuw tijdens Usquerder Kermis 2010

Ook de foto's van Usquert zijn nu te bekijken. Klik op de foto van de poster hiernaast.

 

Zaterdag 25 september 2010 heeft Theatergroep Opnieuw opgetreden op zorgboerderij Calidad in Uithuizen. Op verzoek van een moeder van één der kinderen zijn we als een "mantelzorgcompliment" gevraagd om op te treden. De moeder en haar zoon was erg enthousiast over "Wat een poppenkast!". Omdat ze ook erg veel waardering heeft voor het werk wat door Wim en Aducta Dijkstra op de zorgboerderij wordt gedaan, leek het haar leuk om een optreden van Opnieuw aan te bieden. Voor een goed gevulde schuur werd een goede voorstelling neergezet. Klik op het onderstaand plaatje om het volledig artikel te lezen (Ommelander Courant 27-09-10).

Artikel uit OC 27-09-10